Slåen
Slåen
Slåen er mange ting. Det afhænger af, hvornår du plukker, og hvordan du behandler og lagre dine bær.
Den lette opskrift:
Pluk dem lige når de er modne og læg dem i fryseren et par dage inden du bruger dem. Læg dem i glas dækket med Brøndum. Efter 3 måneder har du dybrød, frugtagtig god slåensnaps.
Den lange opskrift:
Lad dem trække 1 – 1½ år så får du en rigtig god slåensnaps med en fin mandelsmag.
Den besværlige opskrift:
(men måske den bedste). Lad slåen hænge på træerne så længe som mulig, gerne helt hen til nytår. Brug dem direkte, uden en tur i fryseren.
Oldermandens Opskrift:
Den sidste har jeg fra vor oldermand, der siger at det giver den bedste slåensnaps. Prøv dem alle tre. Du får tre forskellige snapse.
(Egon Adolphsen. 26.7.2009)
Slåen - 3-5 L. bær overhældes med Rød Ålborg akvavit, trækker 3 mdr.
uforlignelig til ostebordet. Brug ikke Brøndum, den giver kommensmag,det gør Rød Ålborg ikke. -
9 nov. 2010. Hans Andresen.
Slåen med Enebær: Lav en slåensnaps. Tilsæt enebærsnaps i små mængder ind til du har den kryddersnaps du kan lide.
(Hans Andresen 27.7.2009)
Slåenlikør: Slåen overhældes med kogende vand, trækker 1 døgn - den afsiede saft koges op og hældes over bærrene igen, dette gentages tredie gang. Saften sies fra og koges op med sukker efter smag, kældes på flasker og lagres. Prøv med et par flasker at tilsætte lidt rom.
(12 2009 Hans Andresen.)
Slåenmost: En stor krukke fyldes godt op med slåen, kogende vand med tilsat sukker hældes over så det dækker med ca. 2 cm. der tilsættes 1 brev vinsyre. Efter 4 - 6 ugers trækketid ved almindelig kældertemperatur kan mosten tappes af.
(5/12 2009 Hans Andresen.)