Røgning

Røgning

Til sensommer festen lavede vi et lille indlæg om hjemmerøgning i kuglegrill. Vi har lavet en lille vejledning på vores hjemmeside, da mange røgede ting går godt med snaps.

Vi fremviste Dancook-smokeren hvor vi røgede 2 små ørreder som havde ligget i saltlage. Denne grill smoker og meget andet udstyr kan købes på www.GrillButikken.dk

Fremgangs måde:

Først starter vi med at skære vores ørreder ud til fileter, dette gøres ved at skære fra halen og mod hovedet og sørge for hele tiden at komme så tæt på benene som muligt så vi får mest kød med på fileten. Man kan med fordel skære hovedet af først.

Saltning

Man kan vælge at tørsalte eller lægge fisken i saltlage. Da tørsaltning kan give oversaltet kød vil vi anbefale at man sarter med at bruge saltlage da en time fra eller til ikke ødelægger kødet, som man komme ud for ved tørsaltning. Prøv dig forsigtigt frem ved tørsaltning og læs evt andres erfaringer på fx: http://www.grillklubben.dk/forum/index.php hvor der er rigtigt mange røgnings tips.

Saltlage

Brug ca 100 gram salt pr liter vand og brug så meget af denne salt opløsning indtil fisken er helt dækket. vi brugte 5 liter til 3 store ørreder.
Lad fisken stå koldt i saltlagen i 12 timer, så er den klar til at få røg.

Røgning

Koldrøgning  kræver gerne professionelt udstyr som gør at røgen ikke bliver for varm. Så vidt jeg husker må røgen ikke blive 30 grader ved koldrøgning og derfor bruger man tit et skab ved siden af selve røgkilden for at undgå at varmen stiger op.
Du kan måske forsøge dig med en smoke regulator og se om den kan reguleres til en korrekt temperatur, men jeg tror det bliver svært.
 

"Mellem røgning" kan laves ved at bruge en foliebakke fyldt med røgesmuld af den helt fine slags.
Tænd her ild med en sprit briket eller bare en lille anelse sprit i det ene hjørne af foliebakken. Reguler grillen således varmeudviklingen ikke bliver for stor, dette kan variere fra kuglegrill til kuglegrill. En foliebakke vil i den kolde sæsson kunne gløde i godt 6 timer og give tilpas røg til at fisken til sidst har fået både korrekt temperatur og nok røg.

Varmrøgning var metoden fiskene til sommer arrangementet var lavet ved. Hvis man har nogle kul holdere til sin kuglegrill kam man med fordel lægge kullene mellem disse to og så sætte en foliebakke med bunden dækket af røgesmuld på tværs støttet af kul holderene således kullene vil varme direkte op på foliebakken.
Sørg igen for at der ikke er for mange kul i grillen og at varmen ikke bliver for høj.

Kig til fisken ind imellem da den skal være "færdig" før den tages af grillen, dette kan tage fra 20 min til en time alt efter hvordan man kan lide at varmrøge.
En god huske regel kan være at fisken er nok når man kan se der lægger sig en lille anelse hvid fedt som har trukket sig ud af fisken, for så bør den have fået rigeligt, men prøv jer frem.

Forsøg dig frem og eksperimentér med forskellige smuld typer, bark og flis som alle giver forskellig smag, nogle bruger også nåle fra nåletræer og krydderurter til røgning.

Røg smuld kan fåes mange steder her er nævnt et par stykker:
De fleste jagt forretninger har røgesmuld fx:
http://www.macnab.dk/soenderborg

Et andet godt bud er sagværker om har ovntørret ubehandlet træ, her er jeg sikker på at man kan få billigt kvallitets smuld!

Et tredje forslag er nettet, her er 2 eksempler:
http://www.baalmand.dk/ny_side_1.htm#smuld_herunder
http://grillbutikken.dk/product.php?id_product=87
 

Kom og vær med

Kom og vær med på vores ture. Vi har mange hyggelige ture i naturen hvor vi nyder kaffe og kage efter vi har plukket bær eller urter.

Lær om planter

I lauget har vi medlemmer som har bred viden om blandt andet Svampe, planter, træer, bær og frugt, så vores ture er altid oplysende og inspirerende.

Vinter møder

Om vinteren hvor der er koldt udenfor og ingenting at plukke i naturen, hygger vi os indenfor med plandt andet konkurrencer, bingo og spændende gæste foredrag.